Adókamara.hu levelezõ fórum használata

A levelezõ fórum elérhetõ az adokamara.hu weboldalon a Fórum menüpontra kattintva, vagy a böngészõje címsorába beírva annak webcíme, amely a következõ: forum.adokamara.hu

Ha korábban kilépett a fórum oldalról, akkor következõ alkalommal a „Belépés a fórum használatához” linken keresztül tud újra bejelentkezni. Ha nem lép ki, és a böngészõ adatait sem törli ki és bepipálva hagyja az „Emlékezz rám” opciót, akkor a következõ látogatáskor már nem kell bejelentkezni.

Sikeres bejelentkezést követõen a bejelentkezés helyén megjelennek az elérhetõ helyi menük.

Lehetõség van felhasználóknak Privát üzenetet írni és üzeneteiket megtekinteni az alsó menü sor segítségével lehet a Privát Üzenetek menüpontra kattintva.

Az „Új Üzenetek” menüpont segítségével megtekinthetjük az fórumokba beírt új üzeneteket, amiket még nem olvastunk el.

A „Mai Üzenetek” menüpont pedig a mai napon bejegyzett hozzászólásokat listázza ki.

Mind a kettõ menüpont (Új üzenetek és Mai üzenetek) egy keresést hajt végre, és a találatokat listázza ki.


 

Vezérlõpult

A Vezérlõpult menüben találhatóak az alap információk, mint például:

- melyik csoporthoz van jogosultságunk,
- milyen email címmel szerepelünk a rendszerben,
- mennyi hozzászólást írtunk,
- mikor és melyik témához szóltunk hozzá,
- melyek a saját létrehozott témáink


 

Üzenetküldõ

Bal oldali menü sávban szintén megtalálható az „Üzenetküldõ” blokk. Itt a privát üzeneteinket láthatjuk, úgy mint egy email kliens, elkülönítve egymástól üzeneteinket:

-          beérkezett: kapott üzenetek

-          elküldött: másoknak írt üzenetek

-          piszkozat: megkezdett üzenet piszkozatként elmentve

-          szemetes: törölt üzeneteket itt találjuk

Amikor egy üzenetet írunk lehetõség van visszaigazolást kérni ha elolvasták. Ezeket az üzeneteket a „Követés” menüpontban találjuk két csoportra bontva, olvasott és olvasatlan.

A „Mappák módosítás” menüben lehetõség nyílik arra, hogy a fent említett üzenetküldõ mappáit átnevezzük tetszés szerint.
Lehetõség nyílik új mappákat létrehozni, és ide átmozgatni üzeneteket a többi mappából.

Mozgatás mûködése: kattintsunk valamelyik mappára, és a kilistázott üzenetek végén található jelölõnégyzetet bepipálva a lista alján található egy Áthelyez gomb, és utána egy legördülõ menü.

A legördülõ menüben kiválasztott mappába történõ áthelyezéshez kattintsunk, az „Áthelyez” gombra.

Amennyiben a kijelölt üzeneteket törölni szeretnénk, akkor a „Törlés” gombra kell kattintani.

Adatmódosítás

A „Profilod” blokkban lehetõség nyílik aláírásunk módosítására, itt minimum 20 karaktert kell megadni, amennyiben változtatni kívánunk rajta.

Lehetõség van jelszavunk módosítására a „Jelszó módosítás” menüpontban. Ekkor a jelenlegi jelszavunkat kell elõször megadni, majd két alkalommal az újat.

Az „Egyéb” blokkban találhatóak a fórum és téma feliratkozásaink, csoporttagságaink – amely hozzáférést biztosít különbözõ, az adott szakhoz fûzõdõ témához -, illetve lehetõség adódik Barátok és Mellõzöttek felvételére.

Téma feliratkozások: itt található az összes téma, amelyrõl értesítést kap. Itt tud leiratkozni azokról a témákról, amelyekrõl nem szeretne a jövõben e-mail értesítést kapni!

Fórum feliratkozások: itt található az összes fórum, amelyrõl értesítés kap. Itt tud leiratkozni azokról a fórumokról, amelyekrõl nem szeretne a jövõben e-mail értesítést kapni! Ha fórumról leiratkozik, akkor az újonnan létrehozott témákról és válaszokról nem kap email értesítést a jövõben.


 

Navigálás

A bal oldalt felül található „Adókamara logó”-ra kattintva visszajutunk a fórum fõoldalára. Ha a Vezérlõpulton belül elnavigáltunk valamelyik menübe, akkor egyszerûen a „Felhasználó kezelõpult”-ra kattintva juthatunk vissza.

 

Felsõ menüsor

A felsõ menüsor aktuálisan mutatja, hogy éppen melyik témát, vagy fórumot olvassuk. A világosabb barna hátterû jelzi az aktuális oldalt, míg a sötétebb és aláhúzott szövegezésû egy visszalépési pontot jelez.

A felsõ példa menü esetében jelenleg az Adószakértõk téma csoportban található témákat kilistázó oldalt olvassuk, visszaléphetünk a „Fórumok”-ba, vagy teljesen visszajuthatunk a fõoldalra az „Adókamara” menüpontra kattintva.

Lapozás

Amennyiben több fórum / téma / hozzászólás tartozik egy csoporthoz / témához akkor a listázás elején és végén megjelenik a lapozó. Ennek segítségével lehet elõre és hátra lapozni az oldalak között. Félkövérrel kiemelve és szürkés háttérrel jelöli, az aktuális oldalt ahol a látogató jelenleg tartózkodik.

Egy adott témánál a téma csoporton belül is jelzi a Fórum az oldalak számát a téma neve mögött feltüntetett zárójelen belül. Példa:

Alsó menüsor

Az alsó menüsor segítségével a következõ lehetõségek adódnak a következõ menüpontokra kattintva:

Kapcsolat: emailt lehet írni az adókamarának.
Adókamara: visszanavigál a fórum fõoldalára (ugyanaz mint a fenti Adótanácsadók Egyesülete logóra kattintva)
Vissza a lap tetejére: ha sok hozzászólás található egy témánál, akkor erre a linkre kattintva visszajut a lap tetejére
Vissza a tartalomhoz: kattintás után a fórum kategóriák és témák menüjéhez navigál fel
Könnyített (Archív) Mód: egyszerûsített, grafika nélküli megjelenés, funkciókat nem lehet használni, csak olvasni lehet a fórumot.
RSS Hírforrás: különbözõ beállítási szempontok szerint lehet RSS olvasóhoz URL-t generáltatni


 

Fórum

Fórum fõoldalán találhatóak a Fórum kategóriák, és ezeken belül a fõ téma csoportok.

A téma csoportok elõtt található ikonokat magyarázó szöveg pedig a csoportok alatt található.

A korábbi levelezést, az Archívum kategóriában található, és ezek csak kereshetõ és olvasható témákat tartalmaznak.

Egy téma csoportot kiválasztva kilistázódnak az adott csoportban létrehozott legfrissebb témák oldalakra bontva.

Kilistázott témák felett és alatt találhatóak az oldalak közötti lapozási lehetõségek, fél kövérrel kiemelve a jelenlegi oldalszámot.

 

A témák elõtt található ikon jelzi az adott téma állapotát, errõl többet a témák alatt található ikon jelentést magyarázó részen olvashat.

A listázás jobb oldalán található a témához utoljára hozzászóló felhasználó neve, és hozzászólásának ideje, valamint az eddig érkezett hozzászólások / válaszok száma.

Az adott fórum listázásnál a jobb felsõ sarokban található Megjelölés olvasottként funkcióval azokat a témákat, amelyekben új üzenet szerepel, és félkövérrel jelzi számunkra, hogy nem olvastuk el, megjelölhetjük olvasottként, mint egy levelezõ programban.  Fontos, ha rákattintunk akkor az adott fórum összes témáját olvasottra állítja!

A Feliratkozás a fórumra linkkel pedig feliratkozhatunk az adott Fórumra, és a feliratkozást követõen minden újonnan létrehozott témáról és a hozzájuk kapcsolódó válaszokról emailben kapunk értesítést.

Ha korábban az adott fórumra feliratkoztunk, akkor a Feliratkozás a fórumra link helyett a Leiratkozás a fórumról link jelenik meg. Ha erre kattintunk akkor az adott fórumról leiratkozunk, és a jövõben létrehozott témákról és a hozzá kapcsolódó válaszokról nem kapunk emailben értesítõt.

Az adott fórumokról és témákról leiratkozhatunk az értesítõ email alján található leiratkozó link segítségével is, amelyet a Leiratkozási Információk: után található meg.


 

Új téma

Lehetõség van új Témát indítani egy csoporton belül, ezt az „Új téma” elnevezésû kék gombra kattintva tudja kezdeményezni, amely a listázás felett és alatt található a jobb oldalon.

Új téma indításakor a Tárgyat – mint téma címet – és üzenetet kötelezõ megadni. Lehetõség van még dokumentumot, vagy képet csatolni, amennyiben azzal könnyebben választ kap kérdésére.

Új téma létrehozása elõtt lehetõség van a bevitt adatokat Elõnézetként megtekinteni, illetve elmenteni Piszkozatként. Piszkozat mentésével lehetõség van a késõbb létrehozandó téma leírását / hozzá kapcsolódó üzenetet kibõvítve létrehozni, ha esetleg korábban valamilyen oknál fogva meg kellett szakítania annak felvitelét.

Új válasz írásakor az Üzenet és Tárgy mezõ megadása kötelezõ (Tárgy mezõ kitöltésre kerül automatikusan), és lehetõség nyílik csatolmány hozzáadására is.

Témára érkezett válaszoknál található ikonok jelentése:

 - Privát üzenet írása a felhasználónak
- Felhasználó által írt válaszok keresése a fórumban
- Felhasználó által írt hozzászólásának idézése, új válasz írásakor, ekkor az idézett válasz is szerepelni fog hozzászólásunkban.
- Bármilyen indoklással lehet hozzászólást jelenteni a Moderátorok számára, és ha helytálló az indoklás a válasszal kapcsolatban, akkor moderálásra kerül az adott hozzászólás / válasz.
- Saját hozzászólás / válasz módosításának lehetõsége 1 percig.

Leiratkozás a témáról, értesítés megszüntetése

Ha egy adott témáról nem kíván több email értesítést, vagy fórumon belüli ikonnal történõ értesítést kapni, akkor vagy az értesítõ email alján található leiratkozó linkre kattintva, vagy a téma oldalán bal oldalt alul található „Leiratkozás a témáról” linkre kell kattintani.

Lehetõség van egyszerre leiratkozni a jelenlegi és a korábban feliratkozott témákról is leiratkozni, mégpedig a „Leiratkozás a jelenlegi és korábbi témákról” link segítségével.

Ha már korábban leiratkozot az adott témáról de szeretne leiratkozni a korábban feliratkozott témákról, amelyekrõl kap értesítést, akkor a fenti linket a következõ formában fogja megtalálni bal oldalt alul: „Leiratkozás a korábbi témákról”

Ha már korábban leiratkozott az éppen olvasott témáról akkor lehetõség van feliratkozni arra. A bal alsó sarokban található „Feliratkozás a témára” linkre kattintva.


 

Témák közötti navigálás

Gyors navigálásra a téma csoportok között van lehetõség. A téma csoport lista alatt és a témán belül a válaszok alatt jobb oldalt található egy legördülõ menü, amely a Fórum kategóriákat és Téma csoportokat tartalmazza. Kiválasztásával és a Tovább gombra kattintva lehet ezt a funkciót használni.

Válaszok listázásánál lehetõség van nézetet váltani. A listázás jobb felsõ sarkában található Rétegzett és Lineáris nézetek között lehet váltani. Az alap értelmezett nézet a Lineáris. A Rétegzett nézetet választva a témát létrehozó felhasználó hozzászólása olvasható, és alatta idõrendben listázva a hozzá fûzött válaszokat láthatjuk, az „Üzenetek ebben a témában” elnevezésû ablakban.


Keresés

Keresni az oldal jobb oldalán felül található Keresés linkre kattintva nyílik lehetõség.

Itt több féle szempont szerint lehet keresni témákban, hozzászólásokban, külön téma kategóriákra szûkítve, illetve dátum beállítást használva és hozzászólás szám szerint is lehet tovább szûkíteni a keresés találati listáját.

Lehet külön témára keresni és felhasználót keresni, hogy például melyik témában szólt hozzá az adott felhasználó.